HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Planet survives the red giant phase. Future of the Earth?

2007. szeptember 13. | Szerző: (Dr Paparó Margit)

Archive

Az egyik legöregebb naprendszeren kívüli bolygó felfedezéséről számol be a Nature 2007. szeptember 13-i száma. Az eredményeit a rangos lapban közreadó 22 fős nemzetközi kutatócsoport tagja Paparó Margit, az MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetének munaktá

 

A Föld bolygó jövője

2007.09.13.

Az egyik legöregebb naprendszeren kívüli bolygó felfedezéséről számol be a Nature  2007. szeptember 13-i száma. Az eredményeit a rangos lapban közreadó 22 fős nemzetközi kutatócsoport tagja Paparó Margit, az MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetének munaktársa is.

 

Majdnem a fejlődése végén járó, öreg csillag körül keringő óriás gázbolygót fedezett fel Roberto Silvotti (INAF – Osservatorio Astronomico di Capodimonte, Nápoly, Olaszország) vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport, melynek Paparó Margit is tagja (MTA KTM Csillagászati Kutatóintézete). A Nature-ben közzétett felfedezés előrevetíti a Föld sorsát öt milliárd év múlva, amikor a Nap már kimerítette hidrogénkészletét. A mintegy 10 milliárd éves V 391 Peg b az első bolygó, amely túlélte a centrális csillaga vörös óriás fejlődési fázisát, egyike a legöregebb bolygóknak. A csillag periodikus fényváltozásában mutatkozó eltérés vezetett a felfedezéshez. A szisztematikus elterést minden kétséget kizáróan a csillag tömegközéppontjának “ imbolygása” okozza,  melyet a csillag körül keringő bolygó idéz elő.

 

ábra – A prototípus, az EC 14026 jelzi a Hertzsprung-Russell diagram extrém horizontáslis ágán az sdB csillagok helyét. Ebben a fejlődési állapotban már hélium ég a magban és kevés hidrogén maradt. A vörös óriás ágat a Nap-típusú jelölés alatt a fősorozattól függőlegesen felfelé induló vonal reprezentálja. A kör, benne ponttal a Napot jelöli a fősorozaton (J. Christensen-Dalsgaard).
1. ábra – A prototípus, az EC 14026 jelzi a Hertzsprung-Russell diagram extrém horizontáslis ágán az sdB csillagok helyét. Ebben a fejlődési állapotban már hélium ég a magban és kevés hidrogén maradt. A vörös óriás ágat a Nap-típusú jelölés alatt a fősorozattól függőlegesen felfelé induló vonal reprezentálja. A kör, benne ponttal a Napot jelöli a fősorozaton (J. Christensen-Dalsgaard).

 

A bolygó túlélte a centrális csillagának vörös óriás ági fázisát, a csillag fejlődésének egyik legdrámaibb szakaszát. Az óriás gázbolygó (tömege 3.2 Jupiter tömeg) 3.2 éves pályaperiódussal, 1.7 Nap – Föld távolságra (csillagászati egységre)  kering az öreg, fejlődésének majdnem a végénél tartó csillag körül. A felfedezett bolygó a Földünk lehetséges sorsát mutatja 5 milliárd év múlva. A közel 10 milliárd éves V 391 Peg b az első olyan ismert bolygó, amely a vörös óriás ág utáni fejlődési állapotban, az extrém horozontális ágon lévő csillag (1. ábra) körül kering. Az eddig ismert egyik legöregebb naprendszeren kívüli bolygó.

 

Az elmúlt 15 évben több, mint 200 naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel. Többségük a Naphoz hasonló fősorozati csillag, néhányuk K óriás csillag körül kering. Mindannyiuknál korábbra tehető a centrális csillag fejlődési állapota, mint a V 391 Peg csillagé. Néhány millimásodperces pulzárok körül is találtak bolygókat, de gyors fejlődésük miatt ezek is fiatalabbak (koruk 1 milliárd év körül van). Ráadásul ezeket a bolygókat második generációs bolygóknak tekintik, mivel a korábbi bolygók elpusztultak a centrális csillag vörös óriás fázisában.

Maga a centrális csillag, a V 391 Peg is különleges. A közel 30 000 K hőmérsékletű alacsony luminozitású (szubtörpe) csillag egyike az eddig ismert 40 sdB csillagnak, amely periodikus fényváltozást mutat. Négy – öt pulzációs periódus figyelhető meg a közel hat perces domináns periódus körül. Dr Roberto Silvotti és a 22 fős nemzetközi csoport elsődleges célja a csillag belső szerkezetének vizsgálata volt a csillag periodikus fényváltozása alapján. Kompakt szerkezetük miatt a szubtörpe B csillagok periódusai különlegesen stabilak a fehér törpe csillagokhoz hasonlóan. Az ilyen késői csillagok periodikus fényváltozásának időbeli változása közvetlenül a csillagok fejlődési időskálájára enged következtetni. A domináns periódus növekedésének vizsgálata (1 másodperc 22000 év alatt) vezetett el a csillag körül keringő bolygóhoz. 

ábra -  felső panel – a periódus növekedését jelző parabolát és a rárakódó szinusz görbét
2. ábra
felső panel – a periódus növekedését jelző parabolát és a rárakódó szinusz görbét mutatja. Az illesztés egy nagyságrenddel javult a szinusz görbe figyelembevételével
alsó panel -  a domináns periódus hol rövidebb, hol hosszabb értékét mutatja a periódus monoton növekedésének leválasztása után (Nature ábra).

A csillag fényváltozásának hét éves vizsgálata kimutatta, hogy a domináns periódus nem csak növekszik, hanem periodikusan a vártnál rövidebbnek illetve hosszabbnak mutatkozik. A periódus növekedést leíró parabola mellett egy további szinusz görbe jellegű változást lehetett kimutatni ( 2. ábra). A fényváltozás maximumának időpontja (megfigyelt, O) előbb vagy később következik be a várt időponthoz (számított, C)  képest. A két időpont különbségének (O-C) periódikus változását egyetlen ok magyarázza.

Animáció:

Az alább indítható animáció a valódi paramétereknek megfelelően ábrázolja a rendszert.
Készítette: Kolláth Zoltán, MTA KTM Csillagászati Kutatóintézete.

avi wmv

 

A csillag periodikusan közelebb illetve távolabb van tőlünk, amelyet egy másik test jelenlétéből adódó, a közös tömegközéppont körüli mozgás magyaráz (3. animáció). Nagyon erős bizonyítékot jelent, hogy a fényváltozás második domináns összetevője is ugyanazt az időben periodikus ingadozást mutatja (4. és 5. ábra).

 

4. és 5. ábra   -  A 2. ábrához hasonlóak, csak itt a hét megfigyelési szezonra átlagolt pontok szerepelnek. A 4. ábrán a domináns pulzációs módusra, az 5. ábrán a kisebb amplitudójó, második módus mutatja ugyanazt a periodikus változást a periódusban (Nature ábrák). Vetületben a fény – idő effektus 5.3 fénymásodperc.

 

A bolygó felfedezésének módszere (az O – C görbe vizsgálata) hasonló a millimásodperces pulzárok bolygóinak felfedezésénél alkalmazott időzítési módszerhez (timing method). Használata nem újkeletű a változócsillagok vizsgálatában. Az MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetében a világon elsőként alkalmaztuk az O – C értékeket a periódusnövekedés és a pályaparaméterek egyidejű meghatározására az SZ Lyn kettős rendszerben (6. ábra). A naprendszeren kívüli bolygóknál (amelyeket többnyire radiális sebesség méresek vagy csillagfedés alapján fedeztek fel) a csillag fényváltozását jellemző O -C diagram alkalmazása a bolygók felfedezésére, újszerű megközelítés.

 

 

     6.   ábra - Az SZ Lyncis nagy amplitúdójú Delta Scuti típusú csillagot tartalmazó kettős rendszer(Paparó, Szeidl & Mahdy, 1988, Astrophysics and Space Sciences, 149, 73-82). A pályaparaméterek és a periódusnövekedés meghatározása 27 éves megfigyelés alapján történt. A tömegközéppont körüli mozgás miatt a fény - idő effektus közel 8 fényperc.
     6.   ábra - Az SZ Lyncis nagy amplitúdójú Delta Scuti típusú csillagot tartalmazó kettős rendszer(Paparó, Szeidl & Mahdy, 1988, Astrophysics and Space Sciences, 149, 73-82). A pályaparaméterek és a periódusnövekedés meghatározása 27 éves megfigyelés alapján történt. A tömegközéppont körüli mozgás miatt a fény - idő effektus közel 8 fényperc.

 

A V 391 Peg b bolygót nem látjuk közvetlenül a jelenlegi távcsöveinkkel. Még sokáig nem is lesznek olyan távcsövek, amelyekkel látni lehetne (olyan távoli és olyan halvány), de a hatása miatt tudjuk, hogy ott van.

 

A különlegességét a Nap – Föld rendszerhez való hasonlósága adja. A V 391 Peg csillag a  fősorozaton közel 0.9 Nap tömegű csillag volt és a bolygó pontosan a Nap – Föld távolságra volt a centrális csillagtól. A vörös óriás fejlődési fázisban  a csillag magjában a hidrogén égése héliummá felgyorsult (a végére a mag összes hidrogénje héliummá alakult át). A csillag kiterjedt, sugara ekkor elérte a Nap – Föld távolság 70 %-át, de a bolygó nem került a centrális csillag légkörébe. A vörös óriás fázis során a centrális csillag elveszítette tömege nagy részét (jelenlegi érték 0.5 Nap tömeg) és ez 1.7 Nap – Föld távolságú pályára kényszerítette a bolygót.

A számítások szerint a Föld Naptól mért távolsága kritikus érték. A Merkúr és a Vénusz minden számítás szerint megsemmisül a Nap vörös óriás ági fejlődése során. A Mars mindenképpen kívül marad a Nap légkörén. A Föld jövője kétséges - vagy elnyeli a Nap vagy túléli, mint a V 391 Peg most felfedezett bolygója.

7. ábra – A centrális csillag vörös óriás fejlődése során a csillag kiterjedt, sugara elérte a fősorozati 1 AU 70 %-át. A közeli bolygók bekerülnek a csillag légkörébe és megsemmisülhetnek. A V 391 Peg bolygója a csillagfejlődés ezen drámai szakaszát.

 

További információ:
Paparó Margit, az MTA doktora
MTA KTM Csillagászati Kutatóintézete, Budapest
Telefon: 3919336 (központ: 3919360)
e-mail: paparo  konkoly . hu

 

A cikk előfizetők számára elérhető a Nature honlapján:

Letter: A giant planet orbiting the 'extreme horizontal branch' star V 391 Pegasi

R. Silvotti, S. Schuh, R. Janulis, J.-E. Solheim, S. Bernabei, R. Østensen, T. D. Oswalt, I. Bruni, R. Gualandi, A. Bonanno, G. Vauclair, M. Reed, C.-W. Chen, E. Leibowitz, M. Paparo, A. Baran, S. Charpinet, N. Dolez, S. Kawaler, D. Kurtz, P. Moskalik, R. Riddle & S. Zola