HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

HATÁR A CSILLAGOS ÉG

2010. október 02. | Szerző:

Archive

Válassz egy alkalmas égi objektumot és örökítsd meg a Piszkéstetői Obszervatórium Schmidt-teleszkópjával!

CSILLAGÁSZATI PÁLYÁZAT KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

Válassz egy alkalmas égi objektumot és örökítsd meg a Piszkéstetői Obszervatórium Schmidt-teleszkópjával!

A PÁLYÁZAT LEZÁRULT!

EREDMÉNYEK:

1. helyezett:
Az Illyésesek (Bucsi Karina, Bán Bence, Molnár-Göb Márton, Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Budaörs, felkészítő tanár: Székely Györgyi, objektum: NGC 7331)

2-3. helyezett holtversenyben:
Líra (Ekler Viktória, Nemes Balázs, Lovász Rózsa, Leőwey Klára Gimnázium, Pécs, felkészítő tanár: Dr. Gyenizse Péter, objektum: NGC 6779)

Deltoton (Tőzsér Attila, Hanyecz Ottó, Galgóczi Gábor, TA: Covin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, Bp., HO: Szilágyi Erzsébet Gimnázium, Bp., GG: ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Horvai Ferenc, objektum: M33)


Gratulálunk a nyerteseknek! A továbbiakról (díjakról, az észlelések technikai részleteiről) külön kapnak értesítést. A benyújtott további 11 pályamű többsége figyelemreméltó, színvonalas munka! Köszönjük a csapatoknak a részvételt!


A Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete második alkalommal hirdet pályázatot középiskolai tanulók részére távcsöves megfigyelés elvégzésére.


A pályázók köre

A pályázaton 3 fős csapatok indulhatnak, melyek tagjai magyarországi és határon túli magyar nemzetiségű, 14. életévüket betöltött középiskolai diákok.


A pályázat témája

Egy olyan égi objektumot kell választani, amelyet a csapat az MTA KTM CsKI Piszkéstetői Obszervatóriumának 60/90/180 cm-es Schmidt-teleszkópjával meg szeretne örökíteni. A pályázat révén a tanulók a gyakorlatban találkoznak alapvető csillagászati ismeretekkel, fogalmakkal, például egy égi objektum láthatósága, fényessége, látszó átmérője, a színszűrők használata, a digitális képrögzítés sajátosságai, stb. A diákok egy valódi tudományos cél feldolgozása révén bepillantást nyerhetnek a 21. század csillagászati megfigyelési technikáiba, a modern berendezések használatába, részt vesznek egy távcsőidő-pályázat előkészítő munkáiban, csillagászati felvételek utólagos feldolgozásában. Fizikai-matematikai ismereteik mellett számítástechnikai és idegennyelvi tudásukat is kamatoztathatják.


Díjak

Az első három helyezett csapat 1-1 óra távcsőidőt kap 2010 augusztusában az MTA KTM CsKI Piszkéstetői Obszervatóriumának 60/90/180 cm-es Schmidt-távcsövére a megpályázott feladat elvégzésére. Az I. helyezett csapat egy felkészítő tanárral együtt meghívást kap a Piszkéstetői Obszervatóriumba, ahol csillagász szakember segítségével személyesen működhetnek közre a csillagászati észlelés lefolytatásában. A II. és III. helyezett csapat programjához intézetünk munkatársai készítik el a felvételeket. A nyertesek a képek feldolgozásához is kapnak segítséget. Az elkészült képeket megjelentetjük az intézeti honlapon (konkoly.hu), az Akadémia honlapján (mta.hu), a hirek.csillagaszat.hu csillagászati hírportálon és a magyar tudományos sajtóban. Sőt, támogatóink jóvoltából további ajándékok is várhatók!


Formai követelmények
A pályázathoz kérjük, csatolják a mellékelt adatlapot kitöltve.
A pályázatnak tartalmaznia kell a választott objektum nevét, égi koordinátáit (RA, DEC), és hozzávetőleges fényességét.
Maximum 2 gépelt oldalon (A4) be kell mutatni, hogy az adott égi objektum valóban alkalmas a célra (ne válasszuk a Napot, meteorokat, túl halvány égitesteket, stb.). Röviden össze kell foglalni, hogy milyen tudományos és egyéb szempontok alapján esett rá a választás (pl. valamiért épp a tudományos érdeklődés középpontjába került, vagy magyar vonatkozású, egyéb különlegessége van, esetleg személyes élmény fűződik hozzá, stb.). Ki kell térni arra is, hogy a felvételek alapján milyen tudományos kérdés eldöntésére, sejtés igazolására nyílhat lehetőség, továbbá, hogy az objektum esetleg miért lehet érdekes a tudományos ismeretterjesztés szempontjából.
Maximum 1 oldal (A4) terjedelemben külön leírást kérünk az objektum észlelésének kívánatos módjáról:
expozíciós idők, színszűrők használata;
ha nem fér el a látómezőben, az objektumnak mely része szerepeljen a képen, esetleg készüljön-e mozaik;
holdfázis mennyiben befolyásoló tényező, stb.


A pályázat leadása
Pályázatot kizárólag elektronikusan (e-mailben) lehet benyújtani az alábbi elektronikus formák egyikében: PDF, RTF, Microsoft Word, OpenOffice, vagy PostScript.
A pályázatokat a hatarkonkoly.hu címre kérjük elküldeni, a tárgymezőben a „Határ a csillagos ég - 2010” jelige feltüntetésével.


Beküldési határidő: 2010. június 1. 00h00mUT


Technikai adatok
A távcső: 60/90/180 cm-es Schmidt-teleszkóp
A detektor: fókuszban elhelyezett CCD-chip (Apogee Alta U16), mérete 4k x 4k pixel
Az elérhető látómező kb. 1,2 x 1,2 fok.
Használható színszűrők: B (kék), V (zöld), R (vörös), I (infravörös)


Néhány jótanács
Az objektum Piszkéstetőről 2010 augusztusában legyen megfigyelhető (törekedjünk a minél nagyobb horizont feletti magasságra).
Az objektum legyen látványos, ne csak egyetlen fénypont árválkodjon a képen! Bármilyen érdekesek is az exobolygóval rendelkező csillagok, vagy a távoli kvazárok, a Schmidt-távcső felvételén nem fognak impozáns látványt nyújtani. Javasoljuk több színszűrő használatát, így azok kombinálásával színes kép készíthető.
Szóba jövő objektumok természetes eredetűek legyenek. Lehetnek naprendszerbeli, galaktikus vagy extragalaktikus objektumok.


Fontosabb bírálati szempontok
formai követelményeknek való megfelelés
a pályázat technikai kivitelezhetősége
tudományos igényesség
a választás ötletessége, élményszerűsége


Erdeményhirdetés: 2010. június 30.


További információ kérhető a hatarkonkoly.hu email címen.